De nieuwe MAN TGX is ‘International Truck of the Year 2021’ (ITOY). De ITOY Award is een van de meest prestigieuze onderscheidingen op de markt van bedrijfsvoertuigen. Tijdens een virtuele ceremonie nam Andreas Tostmann, CEO van MAN Truck & Bus, de felbegeerde prijs in ontvangst van ITOY- voorzitter Gianenrico Griffini. De jury, bestaande uit 24 vakjournalisten die de 24 belangrijkste gespecialiseerde vrachtwagentijdschriften van Europa vertegenwoordigen, bekroonde de nieuwe MAN TGX voor zijn uitzonderlijke rijcomfort, werk- en leefomstandigheden, veiligheid, brandstofefficiëntie, connectiviteit, innovatieve diensten en bedienings- en weergaveconcept.Fotos Lockefeer 49

“De titel van ‘International Truck of the Year’ is een fantastische erkenning voor het uitstekende werk dat het team van MAN heeft geleverd. Al meer dan vijf jaar werkt het team met één doel voor ogen: de beste vrachtwagen voor chauffeurs en klanten ontwikkelen en produceren. Deze felbegeerde onderscheiding toont aan dat we in ons opzet geslaagd zijn,” aldus een tevreden Andreas Tostmann, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus, tijdens de virtuele prijsuitreiking.


De juryleden die werden aangesteld voor de ‘International Truck of the Year Award’ (ITOY) konden sinds februari 2020 in detail kennismaken met de nieuwe MAN TGX. Ze waren niet alleen onder de indruk van zijn rijcomfort, maar ook van zijn bestuurdersplaats met de overzichtelijke, volledig digitale weergave-instrumenten, de intuïtief bedienbare rij- en multimediafuncties, geïntegreerd in het nieuwe, royaal verstelbare multifunctionele stuurwiel, en de innovatieve draai- en drukknopbediening van zijn MAN SmartSelect- systeem, die afleiding tegengaat.


Ook over de leefomstandigheden van de nieuwe bestuurderscabine waren de ITOY-juryleden enthousiast. Tijdens de testritten verbaasden ze zich over de uitzonderlijke efficiëntie van de Euro 6d-motor van de nieuwe MAN TGX, die tot 8,2 procent minder brandstof verbruikt dan de vorige versie. Dat is mede te danken aan de aerodynamische efficiëntie van de cabine en de snelheidsregelaar met gps- ondersteuning MAN EfficientCruise, die nu nog meer anticipeert.


De jury benadrukte ook het hoge veiligheidsniveau, dat met functies zoals de radargestuurde afslagassistent en rijstrookwisselassistent, Lane Return Assist en de fileassistent niet alleen de druk op de bestuurder vermindert, maar ook aanzienlijk bijdraagt tot de veiligheid van andere weggebruikers.


Last but not least maakte de nieuwe MAN TGX een bijzonder baanbrekende indruk bij de ITOY-experts met de doorgedreven connectiviteit van zijn elektronische architectuur, een primeur voor het vrachtwagensegment, alsook met het gamma digitale diensten dat ermee gepaard gaat.

“De nieuwe MAN TGX zet een aanzienlijke stap voorwaarts op het vlak van bestuurderscomfort, zuinigheid, connectiviteit en HMI-interface. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de nieuwe MAN TGX werd verkozen tot Vrachtwagen van het Jaar 2021. Het is een toekomstgerichte vrachtwagen die voldoet aan de transportbehoeften van vandaag en morgen,” zo vatte ITOY-voorzitter Gianenrico Griffini het oordeel van de juryleden samen tijdens de prijsuitreiking. Volgens de regels van de ‘International Truck of the Year Award’ wordt de jaarlijkse prijs uitgereikt aan de vrachtwagen die in de voorbije 12 maanden werd gelanceerd en die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de duurzame ontwikkeling van het wegvervoer. De evaluatiecriteria zijn technische innovaties en uitrusting, maar ook innovaties die bijdragen tot de algemene kostenefficiëntie, veiligheid en milieubescherming.


‘Simplifying Business’ – focus op transportbedrijven en chauffeurs

In februari 2020 onthulde MAN Truck & Bus zijn nieuwe vrachtwagengeneratie voor het eerst aan het publiek. Deze gloednieuwe vrachtwagens met leeuw op het radiatorrooster worden al sinds het begin van de zomer geleverd aan eigenaars in heel Europa. Van bij het begin van de ontwikkeling heeft MAN 300 transportbedrijven en 700 chauffeurs gevraagd om regelmatig feedback te geven over hun vereisten voor de nieuwe vrachtwagen. Die feedback werd vervolgens geïntegreerd in het design van de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens. Daardoor spelen de nieuwe voertuigen nog beter in op de behoeften van deze ondernemingen op het vlak van operationele en financiële efficiëntie terwijl ze de bestuurder verwennen met een unieke ergonomie, een complete veiligheidsuitrusting en een ontspannende omgeving tijdens rustperiodes.


Van bij het begin was het de bedoeling om chauffeurs en aannemers zo veel mogelijk te ontlasten in hun dagelijkse werk, om zo het hoofd te bieden aan steeds complexere uitdagingen zoals de groeiende vrachtvolumes en steeds strengere CO2-regels, het groeiende tekort aan chauffeurs en de verregaande digitalisering van de logistieke processen. De nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bereikt dat doel met zijn uitstekende productkwaliteit op het vlak van bestuurdersgerichtheid, efficiëntie, veiligheid en technische duurzaamheid.


Daarnaast vestigt MAN ook nieuwe normen als een sterke en competente partner op het vlak van ondersteuning vanaf het moment dat er contact wordt gelegd met een klant. Dat is te danken aan een nieuwe productlogica, die consequent is afgestemd op het beoogde gebruik van het voertuig, en aan de jarenlange sectorexpertise van het merk voor een brede waaier van toepassingen en koetswerken. In combinatie met het indrukwekkende MAN Service-netwerk en innovatieve digitale werkplaatsdiensten voor een optimale beschikbaarheid van het voertuig, wordt de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens een ongeëvenaard totaalpakket op maat van de transportsector, dat het dagelijkse werk van transportbedrijven en chauffeurs consistent vereenvoudigt, conform de merkkeuze ‘Simplifying Business’.


Over ‘International Truck of the Year’

De IToY-onderscheiding (International Truck of the Year) werd in 1977 in het leven geroepen door Pat Kennett, de Britse journalist en redacteur van Truck Magazine. Vandaag vertegenwoordigen de 24 juryleden evenveel toonaangevende vrachtwagenmagazines uit heel Europa. Bovendien heeft de IToY- groep haar invloedssfeer de afgelopen jaren verder uitgebreid door geassocieerde leden aan te stellen in groeiende vrachtwagenmarkten zoals China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan, Iran en Nieuw- Zeeland. Alles samen hebben de magazines van de 24 juryleden en de acht geassocieerde leden een oplage van meer dan een miljoen exemplaren.


Vragen over de nieuwe TGX?

Wij blijven bereikbaar via het telefoonnummer 03 776 12 19 en via verkoop@lockefeer.be.


Man truck buiten 1
4
Interieur 2